Clinica DENTALMED

Wednesday, March 31, 2010

De ce sa NU circuli cu transportul in comun din Brasov

Ca orice om si student, am mers si eu azi cu autobuzul 5 pana in oras la facultate. Era ora 9 dimineata. Nu pot sa descriu ce duhoare era in autobuz si conditiile in care stateam toti inghesuiti, ca sardinele. Daca cumva nimeresti langa vreun nespalat sau un tigan sau un betiv, poti sa spui ca ti-ai inceput foarte prost ziua. Daca cumva incerci sa deschizi un geam, sar toti cu gura pe tine ca se face curent.

Si inca ceva: ce naiba cauta atatia pensionari la ora aia? Unde merg toti? Ar fi cazul sa mai stea pe acasa la orele alea ca mai sunt si oameni care merg la munca, scoala, facultate si vor sa nu ajunga la destinatie cu nervii facuti terci. N-am inteles niciodata de ce dimineata, toate autobuzele se umplu de batrani. Nu au ce face in restul zilei? Ii inteleg ca au o varsta, dar totusi, putin bun simt n-ar strica. Ca sa nu zic de situatiile in care incerci sa cobori din autobuz si ei stau toti buluciti in fata usilor si n-ai cum sa treci de ei. Nu ramane decat sa intri ca buldozerul in multime, asta daca rezisti valurilor de injuraturi care urmeaza. Rareori scapi cu o singura calcare pe picior sau un ghiont mai zdravan in burta. Nu cred ca exista un sentiment mai minunat decat acela simtit in momentul in care iesi pe usa si respiri aerul curat de oras, fie el poluat sau nepoluat.

Transportul in comun e bun, dar ar trebui ca in fiecare bus sa fie o echipa de promoteri care sa imparta sapun si un ghid de spalare pentru fiecare persoana “puturoasa”. Altfel, nu gasesc alta solutie mai buna. Poate doar mersul pe bicicleta. Dar si aici mai trebuie muncit.

De ce nu merg eu numai cu bicicleta la facultate si in celelalte locuri unde am treaba? Pentru ca nu exista rastele! Mareata Universitate Transilvania se da mare ecologista cu acele panouri solare de pe Colina, dar nu ar face rost de niste suporturi prapadite pentru biciclete. Sunt sigur ca multi s-ar duce cu bicicleta la cursuri daca ar sti ca exista un loc special amenajat si pazit unde sa-si puna “caii” pe doua roti si sa ii gaseasca tot acolo dupa terminarea orelor.

Din cate vad eu, copiii pana in 14 ani nu au voie sa circule cu bicicleta. Din punct de vedere legal, nu au voie pe drumurile publice, nu au voie pe trotuar si nu au voie nici in parcuri. Ei unde se pot plimba? Pe piste. Bun. Dar pana ajung acolo pe unde merg? Zboara? Se teleporteaza? Poate nu in 2010. Dar cred ca trebuia sa scriu despre asta in alt post.

1 comment:

tiberiu said...

Bine Robert perfect punctat, eu unu as face o "petitie" sau mai bine zis o cerere de rastele in corpurile universitati.
In privinta autobuzului e nasol si eu calatoresc majoritatea timpului pe linia 6 dar am observat ceva, daca pleci cam cu 2 3 autobuze fata de momentele cand incep cursurile ... e liniste si bine.. deci trebuie sa pleci cam cu 20 minute mai repede de acasa... asta e singuru inconvenient.

Powered by Blogger

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner