Clinica DENTALMED

Wednesday, May 05, 2010

Ambasadorul Rusiei la Brasov

Ambasadorul Rusiei, "excelenta sa", Alexandr Ciurilin, a vizitat Brasovul pe 5 mai 2010, a depus niste coroane la cimitirul din Sprenghi unde sunt inmormantati soldati sovietici, dupa care a avut o intalnire cu studentii Universitatii Transilvania la Aula Magna.

Cum era de asteptat, discursul era deja pregatit; a vorbit de cate acte de bravie au realizat rusii si cum i-au invins ei pe nazisti in al doilea razboi mondial. A vorbit despre “ororile” ce s-au petrecut in razboi, cum au murit oameni nevinovati, cat de tari sunt rusii, bla bla. Asta intr-o engleza cam foarte stalcita si de neinteles. Somn garantat pe scaune. A luat apoi cuvantul un elev, Alexandru Goga de la Facultatea de Drept a Universitatii Transilvania, fost coleg de-al meu din Mesota, care a enumerat mai multe limbi in cur laude la adresa Rusiei decat era necesar. Dupa el, un tanar basarabean s-a asezat la pupitru si l-a cam umilit pe ambasador cu intrebarile sale pertinente. Bravo!

Bineinteles, cand a venit vorba de tezaurul romanesc aflat la rusi, Alexandr Ciurilin a evitat raspunsul si mai mult, s-a rastit la studentul basarabean cum ca tezaurul acela ar reprezenta plata Romaniei catre Rusia pentru ajutorul oferit. Asta dupa ce afirmase cu cateva minute in urma, in discurs, ca, citez “Russia and Romania were brothers in arms”. Cu alte cuvinte, Romania si Rusia erau frati. Am vrut sa intervin la un moment dat si sa-l intreb pe ambasador daca nu cumva era datoria morala a Rusiei sa isi ajute “fratii romani ortodocsi” fara sa ceara nimic in schimb. Din cunostintele mele, fratii intre ei nu cer rasplata pentru ajutorul dat…

Ambasadorul a evitat bineinteles si intrebarile legate de provinciile separatiste Osetia si Abhazia in care stationeaza trupe rusesti, dar si subiectul Transnistria a fost tratat cu dispret si lipsa de interes. Era de asteptat de altfel, un asemenea comportament. Se stie intotdeauna ca rusii au fost mai ciudati in a trata problemele diplomatice si a transa radical anumite aspecte. De mentionat ca elevul basarabean si domnul profesor Alexandru Ionas, cei care au ridicat probleme delicate pentru ambasador, au primit cele mai multe aplauze.

Cateva poze de la eveniment:

ambas 006 ambas 008 ambas 010 ambas 016 ambas 035 ambas 040 ambas 041 ambas 042 ambas 048

si un filmulet:

No comments:

Powered by Blogger

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner