Clinica DENTALMED

Monday, June 21, 2010

Let’s bike it, Romania!

Ce este Let’s Bike It?

Let’s Bike It a inceput ca o intamplare frumoasa pe biciclete pusa la cale de Vlad Dulea și Geo Atreides cu “complicitatea” Let’s Do It Romania.

Ce inseamna Let’s Do It, Romania?

Prin acest proiect un grup de voluntari isi propun curatarea mormanelor de gunoi din arealele naturale ale tarii, intr-o singura zi. Mormanele de gunoi pe care le vor identifica şi curata in cadrul acestei campanii sunt gunoaiele aruncate de catre cetateni (fie ei localnici sau turisti) in areale naturale. in mormanele de gunoi nu se includ zonele in care au fost transportate deseuri cu utilaje şi depozitate sistematic (acestea fiind gropi de gunoi ilegale). Arealele naturale curatate pot fi atat pe uscat, cat si pe apa.

Aaa cum a fost organizata actiunea din Estonia (tara de origine a initiativei, vezi video pe Youtube) in 2008 si cele din Letonia si Lituania in 2009, actiunea din Romania presupune implicarea cetatenilor, a autoritatilor locale, a firmelor private, a operatorilor de salubritate, a persoanelor publice si a mass media pentru a mobiliza populatia sa iasa in ziua stabilita si sa curete deseurile conform planului realizat de catre echipa.

In Romania, ziua de curatenie nationala va fi pe 25 septembrie 2010.

Ce inseamna Let’s Bike It?

Let’s Bike It este incercarea de a ne implica si noi, biciclistii, in proiectul Let’s Do It Romania.

In fiecare weekend cu vreme buna, ne dam intalnire intr-un loc si pornim in gasca pe biciclete catre o zona din afara Brasovului (de obicei cam la 10-25 de km de centrul orasului, poate chiar si mai putin).

Odata ajunsi la punctul – ii spunem noi – de campare, ne odihnim un pic, ne impartim in echipe de 3-4 biciclisti si pornim tot pe biciclete pe cateva trasee aflate pe o raza de aproximativ 10 km fata de locul de campare. In timpul parcurgerii acestor trasee, acolo unde descoperim pe camp, prin padure sau pe marginea drumului mormane de gunoi (care evident, nu ar fi avut ce sa caute acolo) ne oprim, notam pozitia GPS a locului respectiv plus cateva detalii despre mormanul de gunoi si apoi pornim mai departe. Acestei actiuni ii spune cartare. Cititi mai multe despre cartare chiar de pe site-ul Lets Do It Romania.

Dupa cateva ore de cartat, echipele se intorc la punctul de campare si dupa ce toata lumea este odihnita plecam inapoi spre Brasov. Toata aceasta actiune dureaza de obicei de pe la 9:30 dimineata pana la aproximativ 18:30 seara.

Ce se intampla mai departe?

Obiectivul efortului de cartare il constituie identificarea tuturor mormanelor de gunoi din Romania si crearea unei “Harti a deseurilor”. Aceasta are o importanta capitala intrucat constituie baza efortului logistic ce va asigura cadrul pentru curatarea respectivelor puncte.

Dar asta nu e tot!

Pe langa ceea ce am scris mai sus, Let’s Bike It mai inseamna si:

  • socializare - de-a lungul editiilor trecute am cunoscut oameni deosebiti care impartasesc aceeaşi pasiune: bicicleta
  • o zi superba in natura – aer curat, miscare, sanatate
  • peisaje superbe – pe care altfel nu ai avea ocazia sa le vezi. Pasionatii de fotografie au avut subiecte extraordinare de-a lungul editiilor trecute.

Iata mai jos cateva din afisele editiilor trecute organizate in Bucuresti (pozele din afise sunt chiar din timpul plimbarilor)


let's bike it let's do it bucuresti romania geo atreides vlad  dulea

let's bike it let's do it bucuresti romania geo atreides vlad  dulea
let's bike it let's do it bucuresti romania geo atreides vlad  dulea

No comments:

Powered by Blogger

 

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner